Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rólunk írták

Ünnepi hangverseny az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából

2016. október 23.

DSC 7100

2016. október 23-án a Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiksola AMI Cs. Nagy Tamás termében az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett városi ünnepség kiemelkedően magas színvonalú műsorral tette emlékezetessé a 60. évfordulót.

A megemlékezésen közreműködött Csernák János színművész és Sebő József író-szerkesztő, tanár. Jelen voltak a városvezetők, képviselők, valamit Beer Miklós megyéspüspök és más egyházi felekezetek vezetői, valamint intézményvezetők és számos váci polgár.

Az ünnepi hangverseny zenekara, a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar felejthetetlen élményt nyújtott a hallgatóságnak. Egyrészt azért, mert az ’56-os forradalomhoz köthető Egmont-nyitányt magas színvonalon tolmácsolták, másrészt azért, mert olyan darabokat is játszottak, melyek ritkán, vagy egyáltalán nem hangzanak el Vácon. Dohnányi Ernő Ruralia Hungarica című műve a szerző saját bevallás szerint az édesanya szeretetéről szól, átvitt értelemben a hazaszeretetről. Ezt szimbolizálja, hogy a szerző az elhangzott tételben több jól ismert magyar népdalt ültetett át szimfonikus zenekari apparátusra.

Az ünnepi hangverseny csúcspontja Liszt Ferenc Haláltánca volt. Vác városa jól ismeri Cs. Nagy Ildikó zongoraművészt és – a zenekar 2 éves fennállásának okán - ha nem is olyan jól, de ismeri és egyre inkább elismeri a Vác Civitas Szimfonikus Zenekart, így elmondható, hogy egy nagyszerű zongoristát vártak, és egy igen jó zenekart. De ennél többet kaptak a hangversenyen lévők. Ugyanis a vasárnap este minden várakozást felülmúlt, amikor felcsendült a Dies Irae szekvencia, amely Liszt művének alapgondolata. A zenekar rendkívül rugalmasan kísérte a szólistát, szinte hihetetlen dinamikai szélsőségekkel, Cs. Nagy Ildikó zongoraművész brillírozott a Fazioli zongorán. Mindenféle nehézség nélkül játszotta el ezt az igen komplex és magas zongoratechnikai igényeket megkövetelő darabot, miközben gyönyörű színeket, karaktereket csalogatott ki a hangszerből. Játéka lebilincselő, zeneileg megformált, karakterekben gazdag volt. A hangverseny karmestere Sándor Bence volt, aki egyre gyakrabban ajándékozza meg a váci közönséget nagyszerű hangversenyekkel, úgy mint a Vox Humana karnagya, és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. Liszt Ferenc Haláltánca után a közönség hosszú percekig állva ünnepelte a színpadon a közel 50 fős Vác Civitas Szimfonikus Zenekart és vezetőjüket Sándor Bencét, valamint Cs. Nagy Ildikó zongoraművészt. 

1956 emlekev logo szines

Vác, 2016. október 28.

Retzler Péter

igazgató

Madách Imre Művelődési Központ

Forrás: http://mimk.vac.hu/hirek/2016-10-28-10-36-02-596.html

 

 

 

 

 

 

Újévi koncert a Vac Civitas Szimfonikusokkal 

"2015. Január 11-én újévköszöntő hangversennyel mutatkozott be a közönségnek a nemrég alapított, Sándor Bence karnagy vezette Vac Civitas Szimfonikusok zenekara.
A Madách Imre Művelődési Központban rendezett, szép számú érdeklődőt vonzó program műsorában Weber: Oberon nyitány című műve, Beethoven I. Szímfóniája, Johann Strauss három népszerű szerzeménye, Lehár Ferenc két műve, Puccini: Turandot című művének részlete és Verdi: Traviata című szerzeményének pezsgőáriája csendült fel a zenekar előadásában, továbbá Kriszta Kinga (szoprán) és Horváth István (tenor), a Magyar Állami Operaház szólistái közreműködésével.
A koncert óriási sikert aratott, a közönség minden műsorszámot vastapssal, helyenként ovációval, felállva ünnepelt, míg az előadók a hallgatóságot köszöntötték tapssal, illetve a ráadásban a széksorokban helyet foglalókat is bevonva az éneklésbe.
- Nagy megtiszteltetésnek vettem Fördős Attila polgármester úr felkérését, hogy az új évet köszöntve szimfonikus zenekari koncerttel kedveskedjünk a közönségnek. Újonnan alakult, jelentős részben váci zenészekből, illetve az ország különböző részein élő és tevékenykedő művészbarátaimból alakult közösségünknek kiváló bemutatkozási lehetőség volt ez a hangverseny. Bízunk a szép folytatásban - mondta az esemény kapcsán Sándor Bence a zenekar művészeti vezetője." R. Z. - Váci Hínök